professional PHOTOGRAPHY

Избор на детски фотограф

Публикувано от на в Блог
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1512

PhotoMax 4281Какъв трябва да бъде фотографът правещ детски снимки? Семейният фотограф, това е човекът, когото ще допуснете в жилището си и който задължително ще остави следа в историята на вашето семейство. Избирайки правилно детския фотограф, вие получавате гаранция, че вашите снимки ще бъдат превъзходни и запомнящи се. Вие планирате да си поръчате професионална фотосесия. Без значение дали става дума за детски снимки, любовна история, фотосесия на бременност или сватба.

С какво трябва да започнем търсенето на правилния човек? На първо място трябва да разгледаме работите, които фотографът е правил по-рано. С други думи да се запознаем с неговото портфолио. В днешни дни 99% от професионалните фотографи имат свой уеб сайт в интернет, на който по правило публикуват най-красивите си и успешни снимки. Освен това има различни фотоблогове, в които са достъпни за разглеждане резултатите от снимките в максимален обем. Истинският специалист притежава своя философия, свой метод за обработка на снимките, свой неповторим стил, собствено мнение за това как да състави композицията. Много важно е да се разбере, че семейният фотограф е преди всичко творец, който оставя в работата и частичка от себе си. В случай че специалистът ви е препоръчан от приятели, та и в добавка неговите работи са ви харесали, проявете търпение и за сравнение прелистете портфолиото на поне още двама-трима фотографи. Защо е нужно това? На първия етап трябва да се убедите, че стилът на изпрания специалист ви подхожда по всички параметри. Запомнете, че добрият фотограф е професионалист в направлението, което е написано в неговото портфолио.

Детските и семейните снимки не допускат никакви компромиси. Това означава че трябва да се доверим единствено на своя вкус и интуиция. При избора на детски фотограф не е необходимо да си задаваме въпроса с каква техника разполага той. Ако наистина са ви харесали снимките на този или онзи фотограф, то марката и модела на използваното от тях фотооборудване съвсем не са важни. В края на краищата един истински професионалист, занимаващ се от години с фотография, знае абсолютно всичко за техническите характеристики на обективите и фотоапаратите и е способен да превърне недостатъците на своята камера в съществени предимства. В потвърждение на казаното по-горе, нека си спомним един стар анекдот: Поканили известен фотограф на тържество. Той взел със себе си и няколко свои снимки за да ги покаже на останалите гости. Домакинята, виждайки снимките, възкликнала: „Прелестни снимки! Вие вероятно притежавате много добър и скъп апарат!“ За голямо учудване на гостите, творецът нищо не и отговорил. Но на тръгване в края на тържеството се обърнал към домакинята: „Благодаря ви много! Храната беше фантастична! Вие предполагам готвите в много скъпи посуди!“

Най-добре е да се ориентирате към детския фотограф колкото се може по- от рано, особено в случаите ако планирате той да присъства на някое семейно тържество или Рожден ден. Професионалистът със сигурност ще намери начин да присъства на събитието, ако вие си запазите дата поне месец или два преди празника. Сега с две думи и за заплащането на професионалните фотографи. Специалистът може да поиска за услугите си както минималната сума 40-50 лв, така и 100 и дори 200 лв. Крайната цена, разбира се, зависи и от продължителността на фотосесията. Абсолютно неверен е разпространеният стереотип, че фотограф, който взима по-малка сума, ще направи снимките непрофесионално или по-лошо от негов колега, който ще поиска максималната сума. В случай, че цената на услугите на фотограф, който сте харесали, надвишава сумата, с която разполагате и можете да отделите, то най-добре е да съберете още малко средства и да получите в крайна сметка такава фотосесия, която би ви доставила радост. Направената от специалист детска фотосесия ще ви остави за цял живот спомените от красивите тържества и всяко значимо за вас събитие. Професионално направените висококачествени снимки няма да ви позволят да забравите за първите стъпки на детето, кръщенето, тържествата в детската градина, първия учебен ден, Рождените дни и т.н.