professional PHOTOGRAPHY

Гламур фотографията

Публикувано от на в Блог
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 1668

merilinСтатистиката показва, че лидерството сред всички жанрове фотография в днешно време се заема именно от гламурната фотография. Всички ние сме достатъчно добре запознати с този термин, доколкото фотографии в подобен стил ни заливат от всякъде - телевизии, билбордове, лъскави печатни издания, нощни клубове, кафенета и барове. Много от нас подсъзнателно съвсем ясно разбират що е то гламур, но малцина биха могли да дадат точно определение на това понятие.

Гламур произлиза от английското "glamour" и буквално означава вълшебство, обаяние, привлекателност, разкош или шик. Решаваща роля в развитието на гламур фотографията са изиграли многобройните лъскави списания, а така също и стремителното развитие на рекламата. На първите гламурни фотографии са били изобразени шармантни дами в атрактивни рокли, пера и обувки с високи токове. Едни от най-добрите сред тях са фотокадрите на Мерилин Монро.

В днешни дни понятието гламур доби доста по-широк смисъл. Днес гламур фотографиите изобразяват както снимки в цял план, така и портрет или части от тялото. Фотомоделът може да бъде облечен както във вечерна рокля, така и със спортен костюм, бански, бельо или дори топлес. Стилът на "гламур" зависи изцяло от възгледите на самия фотограф. Главното при фото-гламура е акцентът на автора върху модела, изцяло върху неговата външност, а не върху фона или обстановката. Затова и в повечето случаи елементите на фона, облеклото и аксесоарите се явяват просто някакво допълнение към красотата и чара на модела. Някои специалисти считат, че творбата създадена в стил "гламур" трябва да бъде съвършена и даже и най-малкото преосветяване, примигване, даже и най-малките грешки на фотографа напълно унищожават понятието "гламур".