professional PHOTOGRAPHY

Нови статии

Публикувано от на в Блог

1При подготовката на сватбата пред всяко бъдещо младо семейство изниква въпросът, заслужава ли си да наемаме фотограф? И това донякъде е нормално, тъй като настъпиха такива времена, в които на практика всеки притежава цифров фотоапарат или камера и съответно все някой от поканените гости би могъл да наснима тържеството и самостоятелно. Естествено този вариант изглежда и доста привлекателен, имайки предвид, че сватбеният фотограф би взел не малко пари за труда си. На практика обаче се оказва, че подобна икономия е неоправдана. Нека разясним защо.

Навярно неведнъж, разглеждайки снимки, сте се възхищавали от красотата и неповторимостта на едни, а в същото време други не са събуждали каквито и да е чувства у вас. Защо се получава така? Защото първите със сигурност са правени от професионалист, а вторите – от любител. Същото е и при сватбените снимки, ако бъдат снимани от ваш приятел или роднина, те едва ли ще станат забележителни и запомнящи се. Нещо повече, най-вероятно на тях ще преобладават неудачни ракурси и неуместни сцени. Докато гледайки снимките на професионален фотограф, вие ще изпаднете в неописуем възторг и задължително ще ги преглеждате отново и отново и, разбира се, при първа възможност ще ги показвате на колеги, приятели и роднини.

Много е важно да се разбере, че работата на фотографа не се ограничава до натискането на копчето на цифровата техника. В неговите задължения влизат избор на подходяща светлина, местата за снимки и ракурси. Също така, той измисля сценария, по който протича сватбената фотосесия. В резултат тя се получава невероятно красива и много оригинална. Към всичко казано до тук можем да прибавим и, че фотографът винаги успява да запечати най-трогателните и емоционални моменти. Такива снимки са особенно ценни, тъй като дават възможност напълно да почувстваш атмосферата на сватбеното тържество. Подобни снимки ваш приятел или роднина, поканен на сватбата, за съжаление не би могъл да направи.

Ето затова е настина важно да поканите професионален фотограф на събитието. А за да икономисате финанси от неговите услуги, трябва просто да подходите разумно при търсенето му в интернет. Със сигурност ще намерите доста грамотни специалисти, взимащи не чак толкова много за услугите си.

Посещения: 1443

Публикувано от на в Блог

PhotoMax 4281Какъв трябва да бъде фотографът правещ детски снимки? Семейният фотограф, това е човекът, когото ще допуснете в жилището си и който задължително ще остави следа в историята на вашето семейство. Избирайки правилно детския фотограф, вие получавате гаранция, че вашите снимки ще бъдат превъзходни и запомнящи се. Вие планирате да си поръчате професионална фотосесия. Без значение дали става дума за детски снимки, любовна история, фотосесия на бременност или сватба.

С какво трябва да започнем търсенето на правилния човек? На първо място трябва да разгледаме работите, които фотографът е правил по-рано. С други думи да се запознаем с неговото портфолио. В днешни дни 99% от професионалните фотографи имат свой уеб сайт в интернет, на който по правило публикуват най-красивите си и успешни снимки. Освен това има различни фотоблогове, в които са достъпни за разглеждане резултатите от снимките в максимален обем. Истинският специалист притежава своя философия, свой метод за обработка на снимките, свой неповторим стил, собствено мнение за това как да състави композицията. Много важно е да се разбере, че семейният фотограф е преди всичко творец, който оставя в работата и частичка от себе си. В случай че специалистът ви е препоръчан от приятели, та и в добавка неговите работи са ви харесали, проявете търпение и за сравнение прелистете портфолиото на поне още двама-трима фотографи. Защо е нужно това? На първия етап трябва да се убедите, че стилът на изпрания специалист ви подхожда по всички параметри. Запомнете, че добрият фотограф е професионалист в направлението, което е написано в неговото портфолио.

Детските и семейните снимки не допускат никакви компромиси. Това означава че трябва да се доверим единствено на своя вкус и интуиция. При избора на детски фотограф не е необходимо да си задаваме въпроса с каква техника разполага той. Ако наистина са ви харесали снимките на този или онзи фотограф, то марката и модела на използваното от тях фотооборудване съвсем не са важни. В края на краищата един истински професионалист, занимаващ се от години с фотография, знае абсолютно всичко за техническите характеристики на обективите и фотоапаратите и е способен да превърне недостатъците на своята камера в съществени предимства. В потвърждение на казаното по-горе, нека си спомним един стар анекдот: Поканили известен фотограф на тържество. Той взел със себе си и няколко свои снимки за да ги покаже на останалите гости. Домакинята, виждайки снимките, възкликнала: „Прелестни снимки! Вие вероятно притежавате много добър и скъп апарат!“ За голямо учудване на гостите, творецът нищо не и отговорил. Но на тръгване в края на тържеството се обърнал към домакинята: „Благодаря ви много! Храната беше фантастична! Вие предполагам готвите в много скъпи посуди!“

Най-добре е да се ориентирате към детския фотограф колкото се може по- от рано, особено в случаите ако планирате той да присъства на някое семейно тържество или Рожден ден. Професионалистът със сигурност ще намери начин да присъства на събитието, ако вие си запазите дата поне месец или два преди празника. Сега с две думи и за заплащането на професионалните фотографи. Специалистът може да поиска за услугите си както минималната сума 40-50 лв, така и 100 и дори 200 лв. Крайната цена, разбира се, зависи и от продължителността на фотосесията. Абсолютно неверен е разпространеният стереотип, че фотограф, който взима по-малка сума, ще направи снимките непрофесионално или по-лошо от негов колега, който ще поиска максималната сума. В случай, че цената на услугите на фотограф, който сте харесали, надвишава сумата, с която разполагате и можете да отделите, то най-добре е да съберете още малко средства и да получите в крайна сметка такава фотосесия, която би ви доставила радост. Направената от специалист детска фотосесия ще ви остави за цял живот спомените от красивите тържества и всяко значимо за вас събитие. Професионално направените висококачествени снимки няма да ви позволят да забравите за първите стъпки на детето, кръщенето, тържествата в детската градина, първия учебен ден, Рождените дни и т.н.

Посещения: 1511

Публикувано от на в Блог

merilinСтатистиката показва, че лидерството сред всички жанрове фотография в днешно време се заема именно от гламурната фотография. Всички ние сме достатъчно добре запознати с този термин, доколкото фотографии в подобен стил ни заливат от всякъде - телевизии, билбордове, лъскави печатни издания, нощни клубове, кафенета и барове. Много от нас подсъзнателно съвсем ясно разбират що е то гламур, но малцина биха могли да дадат точно определение на това понятие.

Гламур произлиза от английското "glamour" и буквално означава вълшебство, обаяние, привлекателност, разкош или шик. Решаваща роля в развитието на гламур фотографията са изиграли многобройните лъскави списания, а така също и стремителното развитие на рекламата. На първите гламурни фотографии са били изобразени шармантни дами в атрактивни рокли, пера и обувки с високи токове. Едни от най-добрите сред тях са фотокадрите на Мерилин Монро.

В днешни дни понятието гламур доби доста по-широк смисъл. Днес гламур фотографиите изобразяват както снимки в цял план, така и портрет или части от тялото. Фотомоделът може да бъде облечен както във вечерна рокля, така и със спортен костюм, бански, бельо или дори топлес. Стилът на "гламур" зависи изцяло от възгледите на самия фотограф. Главното при фото-гламура е акцентът на автора върху модела, изцяло върху неговата външност, а не върху фона или обстановката. Затова и в повечето случаи елементите на фона, облеклото и аксесоарите се явяват просто някакво допълнение към красотата и чара на модела. Някои специалисти считат, че творбата създадена в стил "гламур" трябва да бъде съвършена и даже и най-малкото преосветяване, примигване, даже и най-малките грешки на фотографа напълно унищожават понятието "гламур".

Посещения: 1667

Публикувано от на в Блог

1Сватбените снимки на нашите родители са били малко скучни и доста еднообразни, най-често черно-бели и много рядко цветни. В онези времена не е било прието да се снимат емоции, а снимките от сватбата са разказвали единствено за това кой е присъствал на сватбеното тържество и как са били облечени щастливите младоженци и гости. Сватбените снимки никога не са отразявали самата сватба, интересните и весели моменти и най-важните за младоженците мигове.

В днешни дни всичко доста се промени и сватбената фотография се превърна в пълноценно изскуство. Красивите сватбени снимки днес се реализират чрез съвременно многофункционално оборудване, а качеството им не отстъпва по нищо на професионалните снимки, направени в най-добрите фотостудия.

Снимките от сватбата могат да бъдат постановъчни, като в този случай фотографът е длъжен старателно да подбере фон, да помогне да се построи интересна композиция от подходящи обкръжаващи предмети, а младоженците да позират в определени положения. Като правило при тези снимки има определени идеи.

Вашата сватба може също така да бъде запечатана от репортажни снимки. Такива снимки са живото отразяване на събитията, а фотографът в този случай трябва да снима младоженците в естествена обстановка. Именно тези снимки могат да бъдат импровизацията, която да предаде целия спектър от положителни емоции, да помогнат да се запомнят най-важните моменти от радостното събитие.

Добрият сватбен фотограф е длъжен да направи както постановъчни, така и репортажни снимки, като при това трябва да "улови" всички важни за вас моменти. А най-добрите снимки ще бъдат поместени във вашия сватбен албум и ще ви радват през целия живот. Именно благодарение на тях Вие ще можете след няколко десетки години да се потопите в топлите спомени на най-важния ден във Вашия живот.

Посещения: 1527